DEPARTMENT OF THE ARMY
U.S. ARMY CORPS OF ENGINEERS
441 G ST. NW
WASHINGTON DC 203141000

August 31, 2010

MEMORANDUM FOR CHIEF, VALUE MANAGEMENT/ ENGINEERING

SUBJECT: Legal Review of Value Engineering in the U.S. Army Corps of Engineers

This memorandum responds to your request for a review of whether we are in
compliance with the legal requirements for value engineering (VE) on U.S. Army Corps of
Engineers (USACE) military, civil works, and other projects. In addition, this memo addresses
procedural requirements for management of the VE program.

Office of Management and Budget (OMB) Circular A-131 requires each agency, in this
case the Army, to designate a senior management official responsible for the its VE program.
The circular requires a VE study on each Corps project, whether civil works, military, or other,
that exceeds $1,000,000, Higher thresholds may be established by agencies and agencies may
create categories of projects and programs with different thresholds, For projects exceeding
$1,000,000, a waiver may be granted by the senior management official responsible for the
Ammy's VE efforts, or his delegatee. In addition, the Army has a statutory responsibility under
33 U.S.C. § 2288 to conduct a value engineering study during the design of each water resources
project that has a total cost in excess of $10,000,000. This requirement may not be waived, so
waivers for civil works projects may only be granted if the project is between $1,000,000 and
$10,000,000. OMB Circular A-131 also requires each agency to promulgate VE guidance and
includes a number of required elements for that guidance. Namely, the guidance must address:
1) Measuring the net life-cycle cost savings from value engineering; 2) Dollar amount thresholds
for projects/programs requiring the application of VE; 3) Criteria for granting waivers to the
requirement to conduct VE studies, in accordance with the FAR 48.201(a); and 4) the application
of VE to construction projects/programs and other projects/programs to include consideration of
environmentally-sound and energy efficient considerations to arrive at environmentally-sound
and energy efficient results.

While OMB Circular A-131 lays out a clear VE scheme that each agency is required to
implement, AR 5-4, the Army's VE regulation, was written prior to the publication of OMB
Circular A-131 and it does not reflect many of the circular's requiremnents. AR 5-4 assigns VE
responsibilities to the Comptroller of the Army (now subsumed in Office of the Assistant
Secretary of the Army (Financial Management and Comptroller)). Moreover, the Army no
longer adheres to AR 5-4 in practice, even though it has never been rescinded or superseded.

The Ammy VE program is now handled by the Assistant Secretary of the Army
(Acquisition, Logistics, and Technology) (ASA(ALT)) as part of its acquisition policy
responsibilities under General Order 2002-03. By memorandum dated April 19, 2004,
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USACE is delegated the authorities and responsibilities of the Army's senior management
official responsible for VE related to engineering and construction. Once Army has clarified its
VE policies, USACE should revise the USACE VE regulation to conform to those policies and
implement the USACE VE program.

If you have any questions or concerns, please let me know. My office is available to
assist in drafting any communications to Headquarters, Department of the Army and to review
draft regulations.

RUPERT JENNINGS
Assistant Chief Counsel for Legislation, Fiscal and
General Law



This memorandum responds to your request for a review of whether we are in compliance with
the legal requirements for value engineering (VE) on U.S. Army Corps of Engineers (USACE)
military, civil works, and other projects. In addition, this memo addresses procedural
requirements for management of the VE program.

Office of Management and Budget (OMB) Circular A-131 requires each agency, in this case the
Army, to designate a senior management official responsible for the its VE program. The circular
requires a VE study on each Corps project, whether civil works, military, or other, that exceeds
$1,000,000. Higher thresholds may be established by agencies and agencies may create
categories of projects and programs with different thresholds. For projects exceeding $1,000,000,
a waiver may be granted by the senior management official responsible for the Army's VE
efforts, or his delegatee.

In addition, the Army has a statutory responsibility under 33 U.S.c. § 2288 to conduct a value
engineering study during the design of each water resources project that has a total cost in excess
of $10,000,000. This requirement may not be waived, so waivers for civil works projects may
only be granted if the project is between $1,000,000 and $10,000,000. This requirement is
clarified by USACE guidance dated XX. Since the PL 104-106 and most VE
policies/procedures/ Regulations are procurement based requirements; and the development of
the PM methodology after release of this Law; the USACE Chief, OVE (SMORVE)
interpretation on the application of VE in this instance, is that VE is required to perform a VE
study in order to award these projects on any “procurement”. Additionally, the USACE Chief,
OVE (SMORVE) determined that based on the Value Methodology (ASTM and VE Standard);
as well as USACE CW policies and interpretations, VE is best applied early in the project
development as possible—resulting in the long standing requirement for VE Study requirement
in Feasibility and Plans and Specs. Once in the development of alternatives; and once during the
design of that alternative. Upon acceptance of the position, the current USACE Chief, OVE
(SMORVE) determined the PL 99-662 was not being adhered to, and that between FY05-10,
over 290 projects met the requirement for VE study, and only 25 were studied. USACE Chief,
OVE (SMORVE) briefed at each CW DMR after identifying the non-compliance, and sent
backup data to each MSC VE PgM to validate, and continued to monitor for current FY.
USACE Chief, OVE (SMORVE) staffed and issued ECB 2010-01, FY10 VE Annual Execution
Guidance, signed by Chief’s of both CW/MP PID, and the Chief of E&C, taking immediate
corrective actions to ensure compliance. Issue of noncompliance was briefed to the Chief of
E&C. Atthe CW Y10 Q4 DMR, and the FY11 Q1 DMR, the results of FY 10 noncompliance
was stressed again, 109 Projects over $10M executed without a VE study. Information was sent
to MSC VE PgM’s and the HQ Chief of Planning (Tab Brown) per request of Chief, PM (Gary
Loew). As of January 2011, 4 projects had been awarded (NWD/MVD) not in compliance.
Briefed issues on VE to the MSC Chief’s of E&C, and HQ Chief, E&C, and his Deputy on 15
March 11, the response from one MSC was “if we have not been in compliance for so long, with
no penalty, who cares”. ER 11-1-321 has required PM’s to provide certification statement in all
BCOE packages and major document phases, that states that the project has met all statutory and
regulatory requirements for VE...when I spot checked with the MSC’s and District VEO’s, they
indicated that this is not being followed. Contracting Officer’s have been executing projects
with known violations....which is against Warrant policies for KO’s.



OMB Circular A-131 also requires each agency to promulgate VE guidance and includes a
number of required elements for that guidance. Namely, the guidance must address:

1) Measuring the net life-cycle cost savings from value engineering;

2) Dollar amount thresholds for projects/programs requiring the application of VE;

3) Criteria for granting waivers to the requirement to conduct VE studies, in accordance with the
FAR 48.201 (a) 4) the application of VE to construction projects/programs and other
projects/programs to include consideration of environmentally-sound and energy efficient
considerations to arrive at environmentally-sound and energy efficient results.

While OMB Circular A-131 lays out a clear VE scheme that each agency is required to
implement, AR 5-4, the Army's VE regulation, was written prior to the publication of OMB
Circular A-131 and it does not reflect many of the circular's requirements. AR 5-4 assigns VE
responsibilities to the Comptroller of the Army (now subsumed in Office of the Assistant
Secretary of the Army (Financial Management and Comptroller)). Moreover, the Army no longer
adheres to AR 5-4 in practice, even though it has never been rescinded or superseded. AR 5-4
was supplemented by an OCE Supplement that specifically modifies for USACE. Changes the
application of VE for USACE. Army VE practice was divided into two, AMC and USACE
based on mission areas. As such, VE Policies and Regulations for each were developed by each.
USACE ER 11-1-321.

The Army VE program is now handled by the Assistant Secretary of the Army (Acquisition,
Logistics, and Technology) (ASA(ALT)) as part of its acquisition policy responsibilities under
General Order 2002-03. By memorandum dated April 19, 2004, ASA(ALT) delegated certain
Army VE responsibilities to the Commander, U.S. Army Materiel Command (AMC). These
responsibilities were further delegated to the AMC Deputy Chief of Staff for Business
Transformation. The delegation included such (administrative) responsibilities as leading
development of the Army's VE Strategic plan and compiling the annual VE report required by
OMB Circular A-131. In practice, the USACE Chief, Value Management Engineering (VM/E)
has collaborated with AMC to provide input on the aspects of the Army's VE program related to
engineering and construction. In addition, the USACE Chief, VMIE has participated as a
member of the Department of Defense (DoD) Management Advisory Group, a DoD VE
committee, We are not aware of a similar delegation from ASA(AL T) (or any other member of
the Army Secretariat) to the Commander, USACE concerning the responsibilities and authorities
of the Commander, USACE for the Army's VE program with respect to engineering and
construction (OSD delegated responsibility directly). Since it appears that USACE executes its
VE program as if it has a delegation from ASA(AL T), we recommend USACE seek such a
delegation or clarification from the Army Secretariat. (See OSD-ATL SMORVE Letter)

In addition, the current USACE VE regulation is inadequate. For example, ER 11-1-321 applies
the VE study requirement to construction projects exceeding $2,000,000, rather than the
$1,000,000 required by OMB Circular A-131. It is my understanding that this higher threshold is
based on a brief conversation approximately 20 years ago between our former Chief, VMIE and
the OMB and DoD officials who were then responsible for VE. Unfortunately, there apparently
is no documentation of that conversation, nor any ASA(AL T) endorsement of the resulting
policy. AR 420-1 also mentions a $2,000,000 threshold for military construction projects,



however the proponent of AR 420-1 is the Assistant Chief of Staff for Installation Management
(ACSIM), not ASA(AL T). Thus, it is unclear whether the $2,000,000 threshold for military
construction projects was approved by the Army's senior management official for VE. (See OSD
letter identifying the $2M for Construction)

While it appears that agencies may set higher thresholds under OMB Circular A-131, in the
absence of a decision by the appropriate Army official to do so, the $2,000,000 threshold is
questionable. Accordingly, if USACE desires to continue that policy, we recommend that you
seek formal approval of that policy by ASA( AL T). ER 11-1-321 and AR 420-1 also purport to
place VE study waiver authority in the hands of US ACE Major Subordinate Command (MSC)
and center commanders. While the waiver authority is delegable under Circular A -131 to "other
appropriate officials," it is clear that the senior agency official responsible for VE has the
primary waiver authority and is responsible for delegating that authority, if it is to be delegated.
Since neither the Commander, USACE nor ACSIM (the proponent of AR 420-1) is clearly the
senior agency official responsible for VE, or a delegatee, the purported delegation to USACE
MSC commanders in this regulation is questionable. (Corrected per ER 11-1-321, Change-1)

In conclusion, OMB Circular A-131 lays out a VE scheme that the Army is required to
implement, which includes designating a senior management official responsible for VE. Current
Army regulations, however, are not adequate. USACE should seek implementation of OMB
Circular A-131 from the Army. Requested clarification from Army VE (ASA-ALT delegated to
AMC, delegated to Neubert) AMC SMORVE indicated that USACE has always been a separate
element due to distinct mission assignments from OSD. AMC VE program focuses on their
assigned mission areas only. USACE E&C mission areas are assigned to USACE per OSD and
DA (GO 2002-03). Sought clarification from OSD (ATL) Senior Management Official
Responsible for VE. OSD SMORVE clarified USACE VE SMORVE responsibilities for
ensuring Chief of Engineers is compliant with OMB Circular A-131 through memorandum dated
X. Per OMB Cir A-131, USACE Chief, OVE is the designated SMORVE (See Memo and
Chiefs Policy Letter) for USACE assigned mission areas. These responsibilities are identified in
the “Agency Responsibilities” section of A-131. This includes waiver authority and
responsibility for interpretation of OMB Cir intention for the application of VE.USACE should
seek confirmation that the Commander, USACE is delegated the authorities and responsibilities
of the Army's senior management official responsible for VE related to engineering and
construction. Once Army has clarified its VE policies, USACE should revise the USACE VE
regulation to conform to those policies and implement the USACE VE program. (ER 11-1-321
Change-1)

If you have any questions or concerns, please let me know. My office is available to assist in
drafting any communications to Headquarters, Department of the Army and to review draft
regulations.

USACE Chief, OVE (SMORVE) is qualified and assigned to interpret OMB Cir A-131 and
application of VE to USACE programs. (ie., “as appropriate”). Without the authority to make
decisions for USACE on VE, managing compliance is not possible. I continue to get the same
arguments from all parts of the organization, on Why do we have to do VE? Orit’s not E&C’s
decision on how we provide services to our customers! Or *our customer doesn’t want to pay for



VE!” or “that’s not how [ interpret it”...everyone seems to be an expert on VE, except the
designated and certified VE Specialist for USACE. Ensuring compliance is not possible from
where 1 sit. Ensuring Chief of Engineers is covered, is not possible with middle management;
Execution of VE is not possible within E&C, if PM does not sched or fund. If it’s important,
there needs to be a Command knowledge and emphasis.

PMBP Manual sets VE as an inherent Business Process. Campaign Plan, I-plans, Consolidated
Command Guidance, and other regulations set the environment for VE program and application.

VE Positions as required by long standing policies (40+ years) are to be Special Asst to the
Commander, and at least a Primary duty; Allowing for access to any organizational element. VE
Positions have been degraded over the years to “added duties” and buried in the lowest parts of
the organizations, primarily within E&C. E&C is a Service Provider within USACE, and does
not control corporate resources...Project Management is responsible for scheduling and
resourcing projects, to include VE study. DDPM’s are responsible for ensuring PM’s
compliance with regulations and CCG/PMBP. The Commander’s (District and Division) are
held accountable for the performance of their VE Programs as presented at the DMR/CMR.
Bottom line—E&C has no control over VE compliance, VEQO positions need to be placed within
the organization where they can ensure compliance for the Commander.

Based on the legal review, and follow-up actions that clarified intent, USACE Chief, OVE
(SMORVE), through continuous coordination with the VEAC/MSC VE PgM’s, issued an ER
Change-1 document to take corrective actions. However, E&C Community has taken exception
to the Change (see my notes of responses to field over ER Change)...although, when I presented
the facts that nothing has really changed with the exception of those items identified by legal,
since 2003 (ER vs ER Change-1)...no one realized that they have been noncompliant with the
existing regulation since 2003.



